Politika & gospodarstvo

NE MOGU NAS DVA PUTA “FARBAT” JESU LI ZA SAZNAT ĆEMO NA SLJEDEĆOJ SJEDNICI

Da je situacija u valpovačkom političkom životu uzavrela opće je poznato, ali ono što birači nikako ne vole je bahatost i rasipanje novcem poreznih obveznika, onih koji pune proračune.

Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo uputio je priopćenje za javnost u kojem navodi kako “zatečeno stanje u Gradu nije dobro, postoje 7.8 mln kn nepodmirenih obaveza; nefunkcioniranje Gradske uprave, Valpovačkog poduzetničkog centra, Turističke zajednice i dr.”

U istom priopćenju stoji kako je “gradonačelnik Matko Šutalo odmah na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća predložio konkretna rješenja za neke od zatečenih problema, a to su donošenje odluke o određivanju koeficijenta za obračun plaće službenika i namještenika u Upravnim tijelima Grada Valpova koja je u skladu s Planom prijema u službu za 2017. godinu, rezanje troškova ukidanjem naknada zamjenicima gradonačelnika, predsjedniku i zamjenicima predsjednika gradskog vijeća što na godišnjoj razini iznosi cca 270.000,00 kn, te donošenje odluke o utvrđivanju popisa pravnih osoba od posebnog interesa za Grad Valpovo, slične odluke postoje u svim uređenim jedinicama lokalne samouprave. Na sve navedeno rezultat glasanja je bio da su HDZ i njegovi partneri su bili protiv.”

Na tu tezu u odgovoru na “optužbe” bivši gradonačelnik Leon Žulj odgovorio je, između ostalog, sljedećim riječima: ” …Netočna je informacija da stanje u Gradu nije dobro i činjenica je da su u zadnjih deset godina smanjene obveze Grada s 23 milijuna kuna na sadašnjih 7,8 milijuna kuna, od kojih sve nisu ni dospjele na naplatu. Sustav Grada Valpova je stabilan i funkcionira u cijelosti. (…) Istina je da se o svim tim prijedlozima nije niti raspravljalo budući da nisu ni uvrštene u dnevni red sjednice jer ih je gradonačelnik predložio na samoj sjednici bez pripreme.”

No istina je i javna tajna da Valpovo nema novca, a i da su se svojedobno uzimali tkz. “brzi krediti”.

Dakle, ne da su HDZ i njegovi partneri bili protiv navedenih promjena, nego jednostavno glasanjem nisu dozvolili da te točke dođu na dnevni red sjednice. No bez obzira na te “pripreme”, građani (čitaj porezni obveznici) svakako bi pozdravili te odluke.

No, da li su HDZ i njegovi partneri za te promjene saznat ćemo na sljedećoj sjednici kada bi se ove točke zasigurno trebale naći na dnevnom redu. A ako ih ne bude…

tekst: Dravusnews.net
foto: Dravusnews.net